• Gratis verzending vanaf €50

  • Probleemloos retourneren

  • Vandaag besteld, morgen in huis

  • Milieuvriendelijke verpakking

Klassiek scheren is duurzaam en milieuvriendelijk

Klassiek scheren is duurzaam en milieuvriendelijk - Manandshaving

Heren, zoals jullie weten van ons: 'Je moet helemaal niets.' Tegenwoordig heeft iedereen de mond vol over duurzaamheid: 'We moeten allemaal duurzamer en milieuvriendelijker gaan leven'. Vergeleken met het gebruik van heel veel andere producten rondom verzorging is juist natscheren op de klassieke manier heel erg duurzaam. Scheren met een klassiek scheermes, scheerkwast en een mooie scheerzeep in een houten kom of een scheercrème in een metalen pot is goed voor het milieu. Dus iedereen die zich op de klassieke manier scheert is gewoon goed bezig. Eigenlijk heeft klassiek natscheren de toekomst.

Wat is duurzaamheid op scheergebied?

Kijk, niet scheren is natuurlijk het meest duurzame. Daar moeten we eerlijk in zijn. Maar de meeste mannen vinden het prettig om zich regelmatig lekker glad en fris te scheren. Natscheren is gewoon lekker. En als je een baard hebt, moeten ook regelmatig de baardcontouren worden geschoren. Welke aspecten tijdens het ochtendritueel bepalen de mate van duurzaamheid? We hebben het op een rijtje gezet in deze blog.

Waar komen mijn scheerproducten vandaan?

Hoe minder transport, hoe beter voor het milieu. Gelukkig, worden de meeste scheermerken of -producten in Europa geproduceerd: Engeland, Duitsland, Frankrijk en Italië. Helaas, zijn er maar weinig topkwaliteit scheermerken die in Nederland en België worden gemaakt, zoals Baume.be, Biolijf, Guardenza en De Scheermonnik. Er zijn natuurlijk ook heel veel mooie ambachtelijke scheermerken uit de USA, zoals Stirling Soap Co en Zingari Man. Maar deze merken moeten van ver komen.

Voor scheerproducten heb je grondstoffen nodig. Waar komen deze grondstoffen vandaan? Een belangrijk bestanddeel voor scheerzeep is kokosnoot olie. Deze olie zorgt voor een mooie stabiele schuim. Voor een goede scheerzeep kunnen we niet zonder deze olie. Ook Sheaboter wordt veel gebruikt in scheerzepen en scheercrèmes. Het zorgt ook voor een stabiele schuim en heeft een voedende en verzorgende werking. Deze bestanddelen moeten moeten worden geïmporteerd uit het verre buitenland.

Palmolie kom je ook veel tegen in scheerzepen. Er is veel discussie over de duurzaamheid van de reguliere palmolie. Daarom gebruiken diverse scheermerken geen palmolie meer, zoals het Italiaanse Saponificio Varesino.

 

Voor natscheren heb je natuurlijk een scheerkwast nodig. De meeste scheerkwasten worden in Duitsland, Engeland, Frankrijk en Italië gemaakt. Helaas, de Dassen- en synthetische haren voor de scheerkwast moeten de producenten uit China importeren.

Veel mensen hebben ethische bezwaren om een Dassenharen scheerkwast te gebruiken. De Dassen hebben natuurlijk geen prettig leventje in hun kooi. Scheerkwasten met synthetische haren zijn steeds populairder. Echter, er zijn ook mensen die het plastic in de badkamer willen verbannen en zo min mogelijk plastic willen gebruiken en liever een natuurproduct hebben. Tsja, zo heeft alles natuurlijk zijn voors en tegens.

Veel safety razors en open scheermessen worden ook gemaakt in Europa. Het Engelse Edwin Jagger heeft een fabriek staan in Sheffield. De scheermessen van DOVO en Merkur worden in het beroemde Solingen geproduceerd. De Muhle fabriek staat in Stützengrün. De topkwaliteit open scheermessen van Thiers-Issard worden gemaakt in Frankrijk. De verschillende losse onderdelen en grondstoffen, zoals metaal en hout kunnen natuurlijk heel goed van buiten Europa komen.

Hoe lang kan ik scheren met mijn scheerproduct?

Hoe langer je van hetzelfde product gebruik kan maken, hoe duurzamer dat is. Één keer scheren en dan het scheermes weggooien is natuurlijk niet duurzaam. Regelmatig horen wij van onze klanten dat men wilt overstappen naar een milieuvriendelijker scheermes, zoals de safety razor of het open scheermes. Een safety razor gaat makkelijk 10 jaar of langer mee. Een open scheermes gaat je hele leven lang mee mits je het regelmatig goed onderhoudt.

Ook een goede scheerkwast heeft een zeer lange levensduur: 5 tot 10 jaar. Als je de scheerkwast goed schoonmaakt na gebruik en in een houder op z'n kop ophangt dan heb je lang scheerplezier van je scheerkwast.

Is mijn scheerproduct recyclebaar?

Hoe minder afval, hoe beter. Een klassieke scheerzeep in een metalen of houten kom is duurzamer dan een kant-en-klare-scheerschuim in een bus. Je kan makkelijk 3 tot 4 maanden scheren met een scheerzeep. Als de scheerzeep op is kan je eventueel een nieuwe navulling doen in hetzelfde potje.

De losse cartridge scheermesjes van de bekende grote scheermesmerken zijn niet duurzaam. De mesjes bevatten metalen en plastics. Hierdoor is de recyclebaarheid praktisch niet mogelijk. Een paar keer scheren en hupsakee in de prullebak. De double edge scheermesjes bestaan alléén uit metaal. In de afvalverwerking worden metalen met een magneet eruit gevist en hergebruikt.

Hoe milieuvriendelijk zijn de bestanddelen van mijn scheerproduct?

Hoe minder synthetische bestanddelen, hoe milieuvriendelijker. Veel verzorgingsproducten bevatten synthetische geproduceerde ingrediënten, zoals parabenen en minerale oliën. Synthetische grondstoffen zijn niet persé gevaarlijk of slecht maar veel mensen hebben toch liever zoveel mogelijk natuurlijke bestanddelen, zoals essentiële oliën en plantaardige of dierlijke vetten. Gelukkig zien we dat steeds meer ambachtelijke scheerproducten op basis van natuurlijke grondstoffen op de scheermarkt verschijnen, zoals bijvoorbeeld Meissner Tremonia, De Scheermonnik, Le Pere Lucien en Stirling Soap Co.

Met name de Amerikaanse scheerproducten bevatten dierlijke oliën en vetten, zoals varkens- en rundervet. Het gaat om de zogenaamde talgzepen. Deze scheerzepen zijn populair vanwege de uitmuntende scheereigenschappen, goede bescherming en de verzorgende werking tijdens het scheren. Veel vegatariërs of veganisten onder ons zullen zeggen: 'ik heb liever geen dierlijke vetten in het scheerproduct vanwege de dieren en het milieu'. Veel klanten van ons kiezen bewust voor scheerproducten op basis van plantaardige oliën en vetten. Kortom, de keuze is natuurlijk voor iedereen anders en heel erg persoonlijk.