• Gratis verzending vanaf €50

  • Probleemloos retourneren

  • Vandaag besteld, morgen in huis

  • Milieuvriendelijke verpakking

Wat is het verschil tussen een after shave, cologne en eau de parfum?

Wat is het verschil tussen een after shave, cologne en eau de parfum? - Manandshaving

We krijgen regelmatig de vraag wat nu precies het verschil is tussen een klassieke alcoholhoudende after shave, cologne en eau de parfum. Het is ook best wel verwarrend. Alledrie bevatten alcohol, hebben een geurtje en gebruik je meestal na het scheren. Wist je dat er ook alcoholvrije after shaves zijn. In deze blog hebben we het op een rijtje gezet.

Waarom gebruiken we een after shave?

De pH-waarde van je huid is circa 6. Door het aanbrengen van scheerzepen stijgt de pH-waarde naar 10 tot 11. Daarnaast is de huid licht beschadigd door het scheren. De after shave behandeling is erop gericht om de huid weer te normaliseren. Het gebruik van een after shave in combinatie met aluin en eventueel talkpoeder zorgt ervoor dat de huid stap voor stap weer terug gaat naar normale pH-waarde. De alcohol in de after shave ontsmet, verkwikt en sluit de poriën.

Veel klanten van ons gebruiken ook een ouderwetste after shave omdat het gewoon prettig aanvoelt op de huid en omdat het een vast onderdeel is van het scheerritueel.

Wat is een after shave?

After shave breng je aan op de pas geschoren huid. Heb je een gevoelige of een droge huid en na het scheren snel last van een droge of schrale huid dan moet je uit de buurt blijven van een after shave. Heb je een normale tot vettige huid dan kan je prima een after shave gebruiken. Veel klanten van ons zweren bij de prikkelende en verkoelende werking van de alcohol in de after shave. De alcohol prikt even in het begin, de pas geschoren huid schrikt en de poriën gaan zich sluiten. Het snel verdampen van de alcohol zorgt voor een verkoelende werking op de huid. 

Vergeleken met een cologne en parfum bevat een after shave zeer weinig geurbestanddelen, ongeveer 3%. Het zijn juist de geurbestanddelen die de huid flink kunnen irriteren na het scheren. Omdat een het weinig geur bevat kan het dus goed worden gebruikt na het scheren. Het zorgt voor een prettige verkoelende werking. Enkele after shaves bevatten ook een laag percentage verzorgende oliën. Omdat het zo weinig geurbestanddelen bevat zal de geur na het aanbrengen op de huid snel verminderen of verdwijnen.

Klassieke barbershop after shave

De klassieke barbershop after shaves kom je natuurlijk veel tegen bij de traditionele herenkapper of barbier. Na het scheren splasht de barbier lekker veel after shave op de huid voor een fantastisch fris en verkwikkend gevoel. In de good old days werd de alcohol after shave ook toegepast om de pas geschoren huid even te ontsmetten. 

Geen fotobeschrijving beschikbaar.

Deze after shaves hebben allemaal een herkenbare klassieke herengeur. Veel van deze scheerproducten bevatten menthol en/of eucalyptus. Dit zorgt natuurlijk voor een extra verkwikkende werking.

Proraso Green After Shave Lotion - Refreshing 100ml | Agent Shave 

Ambachtelijke after shave

Het basisbesanddeel van alle after shaves is alcohol denatured (afgelort: denat.). Alcohol wordt gedenatureerd met een zeer lichte dosering van het niet giftige Methanol. Hierdoor krijgt het een vieze bittere smaak en is het niet lekker om te drinken.

Bestand:Ethanol-structure.svg

Veel ambachtelijke scheerproducenten gebruiken zogenaamde biologische of organic alcohol. Deze wordt gemaakt van 100% biologische grondstoffen. Volgens liefhebbers is deze alcohol minder scherp of 'vierkant' vergeleken met de gangbare synthetische alcohol. Hierdoor voelt deze alcohol zachter aan op de huid. Het Duitse Meissner Tremonia gebruikt pure biologische alcohol in hun after shave producten.

After shave zonder alcohol

Wil je wel na het scheren een verkwikkend gevoel op de huid maar niet de prikkende en uitdrogende werking van alcohol? Gebruik dan een alcoholvrije after shave. Diverse scheermerken, zoals het Amerikaanse Zingari hebben after shaves met Toverhazelaar (Witch Hazel), Hamamelis virginiana.

Witch Hazel Bush Care: Information On Witch Hazel Growing Requirements

Toverhazelaar heeft ook een verkoelende en adstringerende werking, maar het prikt niet en het droogt niet de huid uit.

Wat is een cologne?

Een cologne bevat meer geurbestandelen, 5% tot 10%. De geur blijf je na het opspuiten enkele uren lang ruiken. In de loop van de dag wordt de geur minder. Veel van onze klanten hebben een voorkeur voor een cologne in plaats van een parfum omdat het veel minder sterk ruikt en minder lang blijft hangen. Een cologne moet je niet op de pas geschoren huid aanbrengen. De geurbestanddelen kunnen de geschoren huid irriteren. Een paar pufjes achter in de nek of op de pols is voldoende.

De bekende klassieke Engelse merken zoals Taylor of Old Bond Street, DR Harris, Geo F Trumper en Truefitt and Hill hebben aansluitend op de scheerzeep of scheercrème een cologne. Na het scheren kan je in dezelfde geur een cologne gebruiken.

 

Wat is een eau de parfum?

Een parfum bevat de meeste geurbestanddelen, 10% tot 20%. Een herenparfum blijft de gehele dag ruiken en hangen. Ook een parfum moet je niet op de pas geschoren huid aanbrengen. De geur komt goed tot zijn recht op de warme delen van het lichaam: pols en nek.